ELS LÓPEZ PARADA DELS BARBAGELATA

 

Orígens dels cognoms

Barbagelata: cognom descriptiu d’origen italià provinent del llatí (barba, “barba”, i gelatus, “gelat”), molt freqüent, amb les formes Barbagelata i Barbagelatta, “barba de glaç”, a la província de Gènova (regió de Ligúria), on existeix, al municipi de Lorsica, un nucli muntanyenc del mateix nom: Barbagelata (1115 m, Apenins Ligurs).

 

 

López: cognom patronímic d’origen gallec derivat del nom propi Lope (provinent del llatí lupus, “llop”) i estès a tota la península: “fill de Lope”.

 

Els Barbagelata gallecs

Els Barbagelata eren una família de firaires ambulants amb circ que, provinents de França i d'Itàlia, recorrien les fires i festes de Galícia amb les seves atraccions i que introduïren, a partir de mitjans del segle XIX, la llanterna màgica a Galícia, on s’establiren, tant per raons comercials com per les mateixes característiques de l’evolució de la cinematografia, cada cop més incompatible amb el nomadisme.

L'any 1901, l'espectacle consistia en un pavelló de rèptils i feres domats i una col·lecció de vistes representant la Guerra del Transvaal o dels Bòers.

Eduardo Barbagelata Mucci (nascut a Gènova, +1930) realitzà sessions a la ciutat d'Ourense i per la zona sud-oriental de la província de Lugo: Monforte de Lemos, on s'establí el 1910 o el 1914, i poblacions properes com Escairón, Sarria, Quiroga, entre d'altres. Sovint acomiadava la sessió amb una balada italiana que interpretava amb la seva muller, Maria Curotti Cassin (francesa de Bordeus, +1918). El meu avi Gifreu havia vist el Circ Barbagelata, en mans ja dels seus tres fills Barbagelata Curotti, a les Fires de Figueres cap a finals dels anys cinquantes.

A Monforte de Lemos, Barbagelata Mucci creà el primer local estable dedicat al cinema durant la primera dècada del segle XX: Cine Barbagelata, en un barracó del Campo de San Antonio, el qual fou traslladat, possiblement pels volts del 1917, a l’Avenida de Guillermo J. de Osma y Scull (l’actual Avenida Galicia): Cine Moderno Barbagelata, més conegut per Cine Moderno.

 

 

L’origen italià del cognom i la relació de la família amb la fira i la cinematografia fan pensar en un parentiu llunyà amb Domenico Barbagelata, un genovès que el setembre de 1833 entrava a formar part dels precursors de la cinematografia en exposar un “gabinet de mecànica” en un teatre privat de Rimini.

La familia Barbagelata, pioneros de la exhibición cinematográfica en Galicia

La villa tendrá una calle en homenaje a la familia Barbagelata

Honores para una familia pionera del cine en Galicia

Los Barbagelata, pioneros del cine en Galicia, tienen calle en Sober

Sober vivió una jornada de cine con los Barbagelata

 

Els López Parada gallecs

D’un fill d'aquest Barbagelata, Eduardo Barbagelata Curotti, propietari del cinema, i dues germanes (López Parada) de Monforte de Lemos sorgiren dues branques familiars: una de natura matrimonial (de filiació Barbagelata López) amb una (Flora) i una de natura no matrimonial (de filiació López Parada pels dos cognoms de la mare) amb l'altra (Manuela).

La branca no matrimonial dels Barbagelata estava formada per tres germans quan la mare s'aparellà de nou i tingué tres fills més, no matrimonials també i per això de filiació materna López Parada altre cop. El petit de la branca no matrimonial dels Barbagelata emigrà cap a Catalunya durant la dècada dels 50. Casat i establert a Colomers, hi arrossegà la mare i quatre germans (els tres de la segona parella i el primer dels no matrimonials dels Barbagelata). Només el segon dels Barbagelata naturals es quedà a Galícia.


Música de fons: T'he conegut sempre igual (1973), de Raimon

bgsound src="T'he Conegut Sempre Igual.mp3"


Continua a Colomers


Vés a l'inici!