5.2.1.2 Sant Sebastià, 20 de gener

 

Sant Sebastià és el copatró del poble. A la seva diada, 20 de gener, se celebrava la Festa petita, amb el tradicional Encant (subhasta) de pans.

Actualment, la festa petita ha decaigut i l’encant de pans, tot i que s’ha mantingut, s’ha traslladat al diumenge anterior o posterior a la diada.

Sebastià és un màrtir romà de l’any 288, en el marc de la persecució decretada (edicte de l’any 303) per l’emperador romà Dioclecià (284-305), que esdevingué molt popular a partir de la pesta del 680 i que fou considerat, des d’aleshores, protector contra la pesta. A Catalunya, la seva devoció es popularitzà a partir del segle XV i sobretot arran de les pestes de començament del segle XVI.

Segons la llegenda, en una d’aquestes epidèmies de l’edat mitjana, tingué lloc el vot del poble a Sant Sebastià, el qual va conjurar el flagell donant gràcia remeiera al pa beneït. Des de llavors, els veïns de la vila presenten els seus pans, cada cop més ornats o farcits d’altres productes (taronges, vi, cava, etc,), a beneir a la missa de la diada. En acabat, aquests pans beneïts són encantats (subhastats) a la plaça de l’Església i adjudicats als més-dients. Els diners que s’obtenen de la subhasta són destinats al manteniment de l’Església de Santa Maria.

sebas1.JPG (56488 bytes)

sebas2.JPG (629797 bytes)

sebas3.JPG (917896 bytes)

2003: alguns pans i coques
abans de l’encant

2005: gent disposada
a participar a l’encant

2006: Miquel Auguet Portas i Joan QUintà Canals,
encantadors tradicionals


Continua a Colomers