5.1 Manifestacions artístiques i culturals

 

Tenim documentat un important associacionisme lúdico-cultural a principis del segle XX. Així, a finals de 1910, és constituí una societat anomenada La Paloma o La Colometa. I, el 1923, trobem dues societats recreatives: La Victoria Columbense i La Paz y Alegria. Aquestes dues, encara amb aquests noms l’any 1929, seran l’embrió de les que, en èpoques de major llibertat, durant la República, es coneixeran amb el noms de Centro Republicano Federal Nacionalista (o Centro Republicà Català) i Centro de Derecha (o Centro Radical o Comitè Radical), respectivament.

En d'altres èpoques, amb el Ter encara no contaminat, sovintejaven les barquejades de lleure en les seves aigües

A començaments dels setantes, mossèn Joan Travessa impulsà diverses activitats culturals: excursions, sessions de cinema i diapositives, i, sobretot, teatre.

En les funcions teatrals, que es representaven fins i tot en pobles de la rodalia (Foixà, Rupià, Cervià de Ter, Banyoles, etc), hi participava quasi tota la gent de la vila, la qual es delectava col·laborant en obres com Muset i Bernadeta, de Josep Mª Folch i Torres, Els pastorets de Bato i Borrego (Los pastorcillos en Belén o sea El nacimiento de Jesucristo), etc, com a actors i actrius, decoradors, tramoistes, etc.

A les acaballes dels setantes, el Cercle Cultural de Colomers (CUC), entitat creada per una colla de veïns a les acaballes de l’any 1977, impulsà i organitzà les següents activitats: acondiciament dels baixos de la Rectoria com a seu de l’entitat; festes de gener i de setembre, i festa de Nadal; casals d’estiu i d’hivern; cursos de guitarra, sardanes i llengua catalana; adquisició d’un fons de llibres per a biblioteca; conferències i exposicions; participació a la revista intermunicipal Paraules al Vent, butlletí de l’Associació de Joves de Camallera, Cervià de Ter, Colomers, Medinyà, Sant Jordi Desvalls, Viladasens i Vilopriu, creat l’any 1977.

Segell del Cercle Cultural de Colomers

Entre 1980-1995, d’ençà de la desaparició del Cercle Cultural de Colomers, les escasses manifestacions de caire cultural, lúdic i esportiu han tingut lloc a l’empara de la festa major o de l'activitat parroquial.


Continua a Colomers